Դդմատոնի ձևավորումներ

Ինչպես հայկական ազգային բոլոր ճաշատեսակները, ղափաման նույնպես ունի ծիսական արարողակարգ: Այն պատրաստվում էր Ամանորի կամ Բարեկենդանի ժամանակ և կարծես, տարվա ավարտի, ընդհանրացման, ես կասեի՝ ստուգատեսային խորհուրդ ուներ հայերի համար: Դատարկ դդումն այն ընդհանուր ամբարն է, որի մեջ ամփոփվում են անցած տարվա ԱՐԴՅՈՒՆՔԸ՝ բերքն ու բարիքը, որ ստացել է հայ շինականի ընտանիքը: Գարունը՝ ծանր ու չարքաշ աշխատանքները դեռ հեռու են և հայը լիիրավ ու լիարժեք տոնում ու վայելում է իր արդար բերքը: Այն, որ ղափաման պատրաստում են «քաղցրը քաղցրի մեջ», դա էլ իր խորհուրդն ունի: Դդումի տարբեր տեսակներ կան, բայց դրանից ընտրում էին ամենաքաղցր տեսակը՝ նարնջագույնը, արևի նման մեծ ու կլոր չափերով և այս քաղցր «ամանի» մեջ քաղցրավենիք էին տեղադրում՝ մեղր, չամիչ, չիր և այլն: Բաղադրիչների բազմազանությունը ճոխ ու առատ կյանք էր խորհրդանշում:

Ուսանողներ

Թողնել պատասխան

Comment
Name*
Mail*
Website*